Lettutaikina.net — ylpeänä esittää parhaat reseptit lettuihin, lättyihin ja plättyihin!

Valikko

Tai valitse jokin näistä toimiviksi todetuista ohjeista:

Kommentteja resepteistä

Lettutaikina: Reseptit

Näin teet herkulliset letut koko perheelle

 • Julkaistu: 2022
 • Annoskoko: -
 • Valmistusaika yhteensä: - tunti - minuuttia
 • Reseptistä kiitos: -
 • Rasvaa: -
 • Kaloreita: -

Tässä artikkelissa kerromme maittavat lettureseptin. Olemme myös laatineet hyvän reseptin vegaaneille, eli kaikki pystyvät räiskäleistä nauttimaan. Tai lätyistä, ehkä letuista? Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Lettutaikinan tekeminen on niin helppoa, että se onnistuu keneltä tahansa – ilman tarkkoja ainemääriä tai reseptiä. On kuitenkin hyvä lukea meidän kirjoittama resepti alussa, niin tiedät kuinka lähteä liikkeelle.

Käydään ensimmäisenä lävitse, mitä letut ovat. Sen jälkeen pääset ottamaan reseptit talteen. Mikäli kokeilit reseptiä, muista jättää kommentti. Jos muuttaisit jotain raaka-aineiden määrissä, kuulemme mielellään senkin! Nyt itse asiaan, eli lettutaikinan pariin.

Mitä letut ovat?

Lettu tunnetaan erilaisilla nimillä, riippuen mistä päin leipuri on kotoisin. Käytätkö itse mieluummin nimeä ohukainen, räiskäle tai lätty? Kaikki tarkoittavat kuitenkin yhtä ja samaa asiaa – eli herkullista jälkiruokaa! Lettuja syödään ympäri maailmaa, eli tämä herkku ei ole suomalainen keksintö.

Tavallisesti pullataikinassa on jauhoja, sokeria, maitoa ja kananmunia. Taikinan osaa tehdä kuka tahansa. Lettuja voi paistaa paistinpannulla tai valurautapannulla. Näistä jälkimmäinen tunnetaan nimellä muurinpohjalettu. 

Yleensä lettuja syödään makeiden täytteiden kera. Hyviä lisukkeita on mm. hillot, jäätelö, kermavaahto sekä marjat. Jotkut käyttävät pelkästään sokeria. Osa ihmisistä ei tykkää makeasta, täyttäen letut tortillojen tavoin lihalla ja muulla suolaisella. Tyyli on vapaa, mutta näissä tilanteissa taikinaan ei kannata lisätä paljoakaan sokeria. 

Perinteinen letturesepti

Kuten äsken hieman paljastimme, letturesepti on hyvin yksinkertainen. Kuka tahansa osaa tehdä lettuja ilman reseptiä tai raaka-aineiden mittaamista. Alla on kuitenkin selkeät ohjeet, jos haluat valmistaa meheviä räiskäleitä tarkan ohjeistuksen mukaisesti. 

Lettutaikinan raaka-aineet:

 • 2 kananmunaa
 • 5 dl maitoa (tai vichyä)
 • 2½ dl vehnäjauhoja
 • 1 rkl sokeria
 • 1 tl suolaa
 • 25 grammaa voita

Näillä määrillä saa n. 10 keskikokoista lettua. Lisukkeeksi hilloa, vaahterasiirappia, jäätelöä, kermavaahtoa tai vaikka kaikkia näitä!

Lettutaikinan valmistusohjeet

Ensimmäisenä kananmunat rikotaan kulhoon. Rakenne tulee vatkata rikki, mutta mitään vaahtoa ei munista tarvitse tehdä. Sen jälkeen joukkoon heitetään jauhot ja maito. Muista vatkata suhteellisen voimakkaalla otteella. Viimeisenä joukkoon lisätään suola, sokeri sekä meijerivoi. Jos haluat lisätä kuohkeutta, voit lisätä vichyä tai leivinjauhetta. 

Nyt on vuorossa itse lettujen paistaminen. Yleensä ensimmäinen lettu menee pieleen, mutta tähänkin on olemassa ratkaisu. Muista käyttää alussa todella kuumaa pannua. Lisää nokare voita, ja kaada taikinaa sekaan. Kun ensimmäinen lettu on paistettu, pienennä lieden lämpöä noin puoleen (esimerkiksi 4/6 teholle). 

Lettuja ei tarvitse paistaa kuin minuutti per puoli. Kunhan pinta on kauniin ruskea, voit kääntää letun ympäri. Tarkkaa aikaa on hankala sanoa, se riippuu lieden lämpötilasta sekä pannun koosta. 

Lettuja voi syödä perheen kanssa sisällä, yksin ulkona tai missä muualla tahansa. Voit jopa katsoa leffaa tai pelata nettipelejä samaan aikaan – herkullisen letun syönnin ohessa. Jos pelaaminen kiinnostaa, paras vaihtoehto sinulle on casino bonus ilman kierrätystä.

Vegaaninen letturesepti

Vegaaninen lettutaikina ei juurikaan eroa perinteisestä versiosta. Toki munat tulee korvata jollain muulla aineksella – tai jättää ne vain pois. Alla on perinteinen resepti vegaaneille, jolla saa kuohkeita räiskäleitä. 

Vegaanisen lettutaikinan raaka-aineet:

 • 2 dl kauramaitoa (tai soijamaitoa)
 • 2 rkl öljyä
 • 2 rkl sokeria
 • 0,5 tl suolaa
 • 4 dl vehnäjauhoja
 • 3 dl vissyä

Vissyn tarkoituksena on tuoda kuohkeutta lettuihin. Sen voi korvata banaanilla, koska se ajaa täysin saman asian. Jos tykkään banaanin mausta, kannattaa sitä käyttää!

Vegaanisen lettutaikinan valmistusohjeet

Kaada kaura- tai soijamaito kulhoon. Lisää joukkoon kuivat aineet sekä vissy. Jos käytät banaania, lisätään se tässä kohtaa taikinan sekaan. 

Lettujen paistaminen tapahtuu samalla tavalla, kuin normaalin taikinan kanssa. Paista ensimmäinen lettu tulikuumalla pannulla, öljyn kera. Sen jälkeen pudota lämpöä pari pykälää alaspäin. Tarjoile esimerkiksi kaurakerman, vegaanisen jäätelön tai marjojen kera. Hilloa voi myös käyttää – tai kaikkia edellä mainittuja!

Hyvä puoli on siinä, ettei kukaan syöjä erota mausta, onko letut vegaanisia vai ei. Jos talossa on vegaaneja, kannattaa koko satsi tehdä lettuja tällä reseptillä. Sillä voi vain voittaa, koska maku on aina täysi kymppi.

Muurinpohjaletut maistuvat kaikille

Letuista saa vieläkin maukkaampia, kun ne valmistaa valurautapannulla. Silloin letuista käytetään nimitystä “muurinpohjalettu”. Valmistus onnistuu kotona, mutta parhaan elämyksen saa ulkona – kuten kesämökillä. Lettutaikina on perinteinen. Suosittelemme kuitenkin lisäämään taikinaan vissyä. Se tekee letun reunoista pitsin näköisen ja rapean!

Jotkut väittävät, että muurinpohjaletut ovat peräisin sota-ajalta. Silloin suomalaiset söivät asetauon aikana maukkaita räiskäleitä. Olipa se totta tai ei, kannattaa muurinpohjalettuja tehdä kesällä – niitä voi myös ostaa esimerkiksi markkinoilta. 

Kerro ensimmäisenä kokemuksistasi

Kerro vaikka kuinka resepti sinun keittiössäsi onnistui, tai kuinka tätä reseptiä voi parannella.

Kommentoida voi anonyymisti, nimimerkillä. Kommentoitaessa sivua "Näin teet herkulliset letut koko perheelle" sekä Nimimerkki että Mielipide ovat vaadittuja tietoja. Jos haluat antaa yksityisesti palautetta, siis siten että vain Lettutaikina.netin tekijä lukee sen, käytä tätä lomaketta.


Mikä Lettutaikina.net?
Täällä listataan parhaiksi todetut reseptit makoisiin lettutaikinoihin.